HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2008.03.20. 09:18 volante

A kilencvenes évek utólag büntetnek

Úgy tíz évvel ezelőtt - ahogy dereng - két együttes bitorolta a hazai zenei paródiák piacát. Az egyik versenyző a máig, bár egyre fárasztóbb minőségben jelen lévő Irigy Hónaljmirigy volt. Akkoriban még egész jók voltak, de most inkább a másikról lesz szó.

Aki nagyjából képben van az időszakkal, az sejtheti, hogy Orbán Sándor, Walla Ervin és Wéber Tamás triójáról, a MyCreamről szól a bejegyzés. 1995 és 2002 között ügyködtek, nem is rosszul, mert legjobb számaik szerintem simán lekörözik az IHM-et. Főleg a mostanit. Akadnak ugyan rettenetesen béna dalaik, de a májkrémes szövegek  legtöbbször százszor eredetibbek, legalábbis nekem bejönnek az esetenként bedobott kínrímek és elvont poénok. A mondanivaló sem mindig összefüggő, inkább a hangulatra koncentrálnak, azt sarkítják a végletekig. Változatos témájúak a dalok, nem emeltek komplett albumokat testrészek és szexuális tevékenységek köré. A három pasas énekhangja is valahogy jobban illik egy paródiához, szinte érezni, hogy egy percig nem vették vérkomolyan magukat.

Egy másolat másolata kazi formájában találkoztam velük valamikor általános hatodikban vagy hetedikben. A harmadik, Szupravicc című opusz volt az. Már akkor is ütött, és azóta is valahányszor meghallgatom, nagyon hangosan tudok mosolyogni rajta. Mert óriási. Közben persze beszereztem a többi albumot is, hülyülős hangulatban tökéletes partnerek.

Klipjük sajnos nincs a YouTube-on, talán nem is készült. Helyette ímhol egyik klasszikusuk, a Homorú Szamuráj eredetije, a megboldogult Ámokfutók által. Igen, Kozsó. Félelmetes visszaemlékezni, hogy ez toplistás zene lehetett tíz évvel ezelőtt. Azért figyelmeztetek mindenkit: most röhögünk rajta, de ha valaha kitör a eurodance retró, a Carpe Diem vagy az Alvajárók újra menő lehet.

4 komment

Címkék: zene kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr53388878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walla Ervin 2008.03.24. 14:55:02

Ez az első olyan megnyilvánulás, amely pontosan írja le a My Cream lényegét. Valóban egy percig sem vettük komolyan magunkat, de ez nem jelentette azt ,hogy ne törekedjünk arra, hogy egy picit igényesek legyenek a dolgaink. Nagy élvezettel hülyültünk, de aztán intézményesíteni szerettek volna minket. Na Azt Már Nem!!! Egyébként több klippet is csináltunk, és átvehettük a magunk által alapított: ARANY KAZETTA díjat, amely 25000 db kiadatlan kazetta után járt nekünk. Máig emlékszem arra a könnyfacsaró ünnepségre, ahol ha csak egy kis időre is, de a saját hatásunk alá kerülhettünk. Nagyon szép emlék. Üdv a Megfejtőnek. Jól esett! Tisztelettel: Walla Ervin(R'WIEN) ex MY CREAM.

Flankerr 2017.07.01. 22:32:44

"Azért figyelmeztetek mindenkit: most röhögünk rajta, de ha valaha kitör a eurodance retró, a Carpe Diem vagy az Alvajárók újra menő lehet."

Ez szinte tökéletes jóslatnak bizonyult, 2014-5-6-7-re be is jött :)

kéki béla 2021.01.27. 03:34:23

"Én vagyok a kozsó!
Milyen kozsó?
Bir-kozsó!"
:DD

Fenn vannak a youtube-on. Nem tudom, mióta.

kéki béla 2021.01.27. 03:41:56

Egyébként ebben a műfajban a Voga-Turnovszky duó az etalon, őket azt hiszem, senki sem tudta felülmúlni. IHM meg akkor süllyedt el végleg, amikor a tv2-nek kezdték gyártani a műsorokat.
(A szememben meg akkor, amikor a néhai PeCsában léptek fel, a zenekarból hárman, ők is playback és petike a végén sértetten khm... megköszönte a "nagy" tapsot... Mégis mit várt? Ha ők leszarták a közönségüket...)
süti beállítások módosítása