HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2008.01.24. 22:29 volante

158 remekül töltött perc

Nos, reményeim szerint a mai nappal vége a vizsgaidőszakomnak. (Kopp-kopp-kopp.) Ennek örömére - és mivel december óta nem láttam rendes filmet egyhuzamban - megnéztem az Amerikai gengszter című alkotást. Annak ellenére, hogy kegyetlen dolog ilyen hosszú filmet egyhuzamban végigülni egy moziszéken, érdemes volt rászánni a két és fél órát, mert igen jól sikerült műről van szó.

A sztori nagyon nagy vonalakban a Scarface-t juttatta eszembe, mindkettő lényege egy maffiavezér felemelkedése, tündöklése és bukása. Itt viszont nem a nap- és neonfényes Miamiból kapunk helyzetképet, hanem a hetvenes évek New Yorkjából, Harlem kellős közepéből. Két szálról indul a történet: van egyrészt a kimúlt nagyfőnök helyét átvevő hűséges sofőr, Frank Lucas, aki Tony Montana mintájára egy bitang nagy és erős kábszerhálózatot épít ki a városban. A másik vonulat a veszedelmesen tisztességes rendőr, Richie Roberts, akinek - természetesen - a családi élete romokban, de legalább kitartóan üldözi a Kék Varázs nevű kábszer terjesztőjét, ami merő véletlenségből épp Lucas bandája. A film egyébként valós történeten alapul. Szívesen lelőnék néhány meglepő részletet, de nem teszem. Tessék megnézni.

Hangulatában nagyon erős a mű. Óriásiak az utcaképek, jól válogatták a zenéket, de ami igazán nagyot üt, az a szereplők megjelenése. Barna bőrzakók, kockás nadrágok, nagylencsés Ray-Ban napszemüvegek, ijesztő frizurák és arcszőrzetek, de nem röhejesen, csak amilyen valójában volt a korszak. Számomra tökéletesen idézi bármely Kojak-epizód világát.

Aztán ott vannak a szereplők. A maffiavezért Denzel Washington alakítja, a tőle megszokott ügyességgel, igazán hitelesen. Rendőrünk, Russel Crowe szintén jó formában van, nagyon jól áll neki a "hetvenesévekbelinyújorkizsaruvagyok"-stílus, de megemlítendő még Armand Assante, Cuba Gooding Jr. és Josh Brolin is különböző sötét alakok kiváló megformálóiként. A rendező pedig az a Ridley Scott, aki a Szárnyas fejvadászt is jegyzi.

Erős opuszt hozott össze, mindenképpen és feltétlenül ajánlom a maffia-, banda- és zsarufilmeket kedvelőknek, főleg, ha egy kis retróhangulatra van szükség. Nálam bevált.

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr59310615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása