HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2007.12.20. 11:51 volante

A világmegváltás skót útjai

Oldalt és fent, a blog ismertetőjébe olyat is beírtam az induláskor, hogy "papíralapú kultúra". Aztán a Karinthy óta nem adta ki a menet, a késő ősz folyamán csak tankönyvekkel kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor pedig éppen akadt volna időm a szépirodalomra, akkor kedvem nem volt hozzá. Ez akár azt a látszatot is keltheti, hogy olvasatlan tahó vagyok, pedig annyira nem, épp most kompenzálok.

E bejegyzés kivesézendő alkotója A. J. Cronin, akinek volt szerencsém jópár regényét elolvasni. A skót író leghíresebbje a Réztábla a kapu alatt, ez annyira jól sikerült, hogy egy éven belül kétszer is végigrágtam, pedig nem a világ legrövidebb könyve. Az egész dr. Andrew Manson karrierje és sorsa körül forog: ahogy a csóró, lenézett, mégis egyenes derekú kisvárosi orvosból menő, gazdag és számító londoni doki lesz - ez pedig rosszul érinti a nőt, aki az egyenes derékba szeretett bele. Hogy meg tud-e állni a lejtőn, nem lövöm le, tessék elolvasni. Ígérem, nagyon jó.

Hasonlóan érdekes A körorvos című novelláskötet. Rövid, gyorsan átrágható, könnyen emészthető, néhol vicces, néhol nagyon is komoly történetekkel szórakoztat, amolyan "vonatra" vagy "elalvás előttre" típusú mű. Én speciel nappal olvastam, otthon, ott is megállta a helyét. A Szent száműzetés is ajánlott, egy Kínában tevékenykedő skót misszionárius életét vázolja fel, rengeteg kalanddal, nagyon átélhetően. Az Ezt látják a csillagok egy bányászból politikussá avanzsált (skót!) fiatalember szélmalomharcát, a Júdásfa pedig egy megtagadott szerelem egész életre vetülő árnyékát mutatja be.

Az ötödik könyv után - minden pozitívum ellenére - az tűnik fel az embernek, hogy a karakterek mintha pontokon hasonlóak lennének egymáshoz. Később rájön, hogy gyökeres klisékkel van dolga. Minden regényben ott találjuk a jó, becsületes, szorgos skótot, aki küzd elveiért és a világ megjobbításáért, a mű előrehaladtával aztán jó eséllyel megalkuvóvá válik, majd rádöbben, hogy ez így mégsem az igazi, visszatér gyökereihez, jellemzően egy tragédia hatására - a dráma kedvéért Cronin minden regényében megöl legalább egy szereplőt, aki közel áll a főhőshöz. Kötelezően szerepel a könyvekben egy orvos/patikus, aki a józan ész és tiszta becsület megtestesítője, egy ártatlan, törékeny, szenvedő, sorsa alól szabadulni képtelen nő... egy idő után, nem tagadom, unalmassá válik.

Mindennek ellenére a fenti könyveket nagyon tudom ajánlani, tényleg lebilincselőek, a karácsonyi nyugis időszakban simán elolvasható bármelyikük. Nekem tetszettek.

2 komment

Címkék: könyv kultúra cronin


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr40270241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wiedner Gizella 2008.08.23. 09:38:47

Egyetértek. És nagyon régen szeretném megszerzni Cronin Júdásfa című regényét. Ha valaki tud róla, jelentkezzen.

iza6230 2012.09.30. 15:46:15

@Wiedner Gizella: Én 2008-ban jegyeztem elő a könyvet az antikvárium.hu-nál, és most, 2012-ben értesítettek, hogy meg tudták szerezni. Nem véletlen, hogy nehéz hozzájutni. Egyáltalán nem giccses, mesterien megvilágítja azt a férfitípust, amelyből napjainkban sajnos egyre több van. Emellett élvezetes olvasmány.
süti beállítások módosítása