HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2007.12.11. 19:52 volante

Kegyelemdöfés

A XIX. század végén, a feltalálási láz enyhülésekor jelentette ki valamelyik okos, hogy "amit lehetett, már feltalálták." Ma valahogy mégis egészen máshogy néz ki a világ, mint százegynéhány éve. A legtöbb ember számára természetes, hogy a fejlődés nem áll meg, hiszen nem is állhat meg - új kihívásokra új válaszok, ugyebár. Annál látványosabb, ha egy világszerte ismert fejes mond a fentihez hasonlóan egetverő bölcsességet. Például Max Mosley, az FIA elnöke, aki oda nyilatkozott, hogy semmi szükség a Forma-1-es motorok további fejlesztésére.

Még mielőtt bárki nevetne, érdemes tudni, hogy ez nem Mosley véleménye volt, mögötte ugyanis egy új FIA-szabály üti fel rusnya fejét. Eszerint jövő március végéig kell bemutatni azt az erőforrást, amelyet a csapat a következő 10 (TÍZ!!!) évben használni kíván.

Ennél debilebb megoldást keresve sem találhattak volna. Nem lett volna elég egy újabb köbcentikorlát, még egy légterelő-szabvány vagy bármilyen hasonló megoldás? Még azt is jóval ésszerűbbnek találnám, ha jövőre hirtelen fűnyírógép-motorokból kellene kihozniuk a csapatoknak a maximumot. Esetleg újrafutózott Victoria gumikon. De megállítani a fejlődést? A fejlesztők majd gondosan lapraszerelnek tíz évre elegendő alkatrészt, szerszámot, útmutatót, aztán bezárják a boltot, és pipára gyújtva a közeli kocsmába indulnak búcsúbulira? Hogyne. Az űrbe is így jutottunk el.

Szerintem kimondhatjuk: a Forma-1-nek vége. Az utóbbi időben már úgyis sokkal inkább a boxutcáról szólt az egész. Ahol atomfizikus csapatfőnökök taktikáznak a kiállásokkal, ott a száguldás, az előzés, a küzdelem huszadrangúvá válnak. Azokat magával vitte a Senna-Prost-Mansell-generáció. Talán erre odafent is rájöttek, és most ezzel az abszurd korláttal adják meg egy haldokló sportnak a kegyelemdöfést.

1 komment

Címkék: kritika sport autó forma1


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr6260744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommi 2007.12.12. 22:59:02

Most ehhez mit lehetne még hozzátenni? Jó, hogy nem 600 köbcentis kétütemű motorokat vezetnek be katalizátorral meg diagonál gumikkal meg dobfékekkel... Ezzel az erővel megtehetnék... Jövőre még azért nézem... Hogy azután mi lesz, az majd kiderül...
süti beállítások módosítása