HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2007.12.09. 20:54 volante

Roger Moore magyar hangja Láng József!

A fenti mondatot - más tagolással - biztosan mindenki hallotta, aki valaha is látott filmet az ENSZ jószolgálati nagykövetének főszereplésével. Legalább olyan egyértelmű ez, mint hogy Bud Spencer magyarul csak Bujtor István hangján szólalhat meg. Vagy hogy a Nap Keleten kél. Az ember azt hinné, hogy öröktől fogva így van, és a világ végéig így is lesz. Aztán egyszercsak megdől az elmélet.

Nemrég ismét felbukkant a tévében egyik kedvenc - és igen, kultikus - sorozatom, a Minden lében két kanál, avagy a hetvenes évek elejéről származó Tökéletes Szórakoztató Műsor. Adott hozzá két zseniálisan lökött színész (Tony Curtis és az egykori Angyal - későbbi James Bond személye), ügyes, mégsem agyonbonyolított történetek, szépséges & bajbajutott nők, és főleg tipikusan angol poénok tömkelege. Az összes jelenet remekül és kifogyhatatlanul épít a brit főnemes és az amerikai olajmilliomos végletekig ellentétes karakterére. Néha úgy tűnik, mintha nem bírnának ki összezárva öt percet, mégis hiába egymás vég nélküli csesztetése, lazaságuk és életfelfogásuk összeköti őket. Ami az érdekes az egészben, hogy Curtis és Moore nagyon jó barátok lettek a forgatás egy éve alatt; másképp nem is sikerült volna ilyen óriási jeleneteket összehozniuk.

Magyar hangokat - mondhatni, természetesen - szintén tökéletesen választottak hozzájuk. Sztankay István és Láng József tónusa annyira odaillőnek hat a filmben, mintha eleve így forgatták volna, fel sem tűnik, hogy itt egy szinkronstáb garázdálkodott. Ilyenkor húzza fel szemöldjét a Kedves Néző, hogy akkor tudniillik mi a bánatos fenének kellett újragyártani?

Persze, megint magamnak kerestem a bajt. Múlt héten tanulás közben a tévét kapcsolgattam. A Filmmúzeumra érve ismerős arcokat látok - de jó, ez a Kétkanál! Örömömbe aztán üröm vegyül, amint fura zajok ütik meg fülemet. Felpillantok, és Roger Moore-t látom, de nem Láng Józsefet hallom. Hanem Kautzky Armandot. Aki tökéletes Pierce Brosnan, ez esetben mégis inkább Miki egér. Szemem elsötétül, kezem ökölbe szorul: Lord Sinclair elvesztette hangját, vele minden méltóságát, és most egy nagyfülű rajzfilmfigura suhan tova az Aston Martin DBS-szel.

Lassan mondom, hogy az új tévések is megértsék: Roger Moore magyar hangja Láng József.

1 komment

Címkék: film kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr46258355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommi 2007.12.10. 16:48:45

óóó, ha még csak ez az egy film/sorozat lenne, amit újrakevertek... A Rendőrakadémia összes részével is ezt tették...
süti beállítások módosítása