HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2007.10.02. 20:34 volante

A baboskendő és az Utolsó Katona különös kapcsolata

Vannak nóták, melyeket fonákból kell megérteni. Sokuk azonban csak jóval születése után, jórészt valamilyen történelmi esemény kapcsán szerez egészen más jelentést. Közéjük tartozik például - ellentétben mindenféle közhiedelemmel - az Illés Sárga rózsa c. alkotása, amely jelenleg használatos értelmét csak a módszerváltás éveiben nyerte el. Ugyan, kérem, 1969-ben szó sem volt a rendszer bírálatáról. Így már az is érthető, miért juthatott át anno a cenzor elvtársak gyűrűjén az a versszak, mely szerint

"El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így,
El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít,
El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra,
El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa,
Sárga rózsa."

Hasonló utat járt be a Boldog szép napok. A második (a lányzenekarral együtt harmadik) felállásos Beatrice 1988-as dala egy egyszerű, sallangmentes szakítós szám volt. Már így óriási sláger lett. Aztán 1991. június 19-én kiderült, hogy a szovjet csapatok tényleg csak ideiglenesen állomásoztak hazánkban. Ők megmondták. Aznap a csapi híd vasgerendáinak árnyékában a jó altábornagy, Viktor Silov még utoljára tányérsapkájához emelte karját, majd elindult a túloldalon álldogáló fekete Volga felé. És véget ért egy korszak.

A Ricse ezután csinálta meg azt a klipet, amely engem sokadszorra is hangos nevetésre késztet, a korábbi generációk számára pedig felidézi '89-'91 boldog, szép napjait. Ebből a 3 perc 13 másodpercből pontosan az süt át, amit egy ország érezhetett akkoriban. Nincs törióra, ami jobban elmondhatná.

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra beatrice a szubkultúra hőse


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr61183972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása