HTML

szuburbán szubkultúra

Élet, világ, autóbuzéria, audio-, video- és papíralapú kultúra, meg ami menet közben eszembe jut. Mindez az én szemszögemből, csak itt, csak most, csak Neked. És a magam örömére.

Tessék választani!

RSS, ha használod

2008.07.08. 23:55 volante

Hogyan élj túl egy záróvizsga-időszakot

Ha tényleg igaz, és nem csak álmodtam a július elseje óta történteket, úgy jelentem, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának jogász szakja részemről elvégeztetett. Nem volt egyszerű, a polgári jogi performanszot közkívánatra újra be kellett mutatnom, de végül az is sikerült, nem is gyengén. Az alábbiakban leírom az elmúlt hónapok tanulságait, és valamiféle útmutatót is szeretnék vele nyújtani azon szerencsétleneknek, akik szintén a feslőoktatás befejezésével küzdenek.

ZV előkészítő:

ZV-időszak előtt három héttel kezdődő, két hétig tartó ismétlőgyakorlat. Ne, ismétlem, NE MENJ, egészen egyszerűen nem éri meg az időt, főleg, ha közeli időpontra tették első vizsgádat. Talán polgári jogból a társasági rész megéri, az eltések által közismerten jószívű tanár korrektül összefoglalta a legújabb módosításokat.

Polgári jog:

Az öt vizsgatárgy abszolút legkeményebbje. Alapesetben három hét áll a szerencsés rendelkezésére - ennek viszont minden percét ki kell használni. Észveszejtően hatalmas anyag, a kidolgozott is 1000 oldal körül van, tehát ha anno kihúztad a könyveket, jobban jársz azokkal az ismerős szöveg miatt. A tanárok nem az általánosságokra, hanem a huszadrangú dolgokra szeretnek rákérdezni. Az alapfogalmakat - mint pl. utaló magatartás vagy a Ptk. 339. § - persze szósz szerint, zsigerből kell vágni, különben gyorsan búcsúzol a versenyből. A vizsgán három tételt húzol a tételsor szerinti A, B és C kategóriából.

Büntetőjog:

Ettől tartottunk a legkevésbé, két hét bőségesen elég. Sokan esküsznek a kidolgozott tételsorra, pedig felesleges. Mind az Általános, mind a Különös Rész tankönyve kiemelve hozza a jogszabály szövegét, majd ahhoz fűz elég bőbeszédű kommentárt. Előbbi szó szerint megtanulandó, az utóbbi egy-két tisztességes átolvasással megjegyezhető. A közhiedelemmel ellentétben az Általános Rész nehezebb a Különösnél, hiába vékonyabb a könyv, legalább annyi idő kell arra is. Szintén háromtételes mutatvány, az általánoson és a különösön kívül egy szabadstílusú jogeset megoldása hátráltat a diplomához vezető úton.

Közigazgatási jog / Alkotmányjog

Igen, a két vizsga egyszerre megy. Kidolgozott tételsorok közkézen keringenek, e két tárgyból inkább azokat javaslom, a könyvekben néhol sok a rizsa, másrészről a jegyzet - legalábbis ami nekem volt - jobban áttekinthető, ami néha nagyon nem árt. A tárgy és a vizsga is, eltekintve az extrém tételektől és tanároktól, közepes nehézségű, a három hét elég rá. A vizsga előnye és hátránya egyben, hogy a páciens csak egy-egy tételt húz mindkét művészetből, ezen áll vagy bukik minden.

Jog- és állambölcselet

A szivatóssági faktort tekintve csak nagyon kicsivel marad el a polgári jogtól. Azonban, míg a PJ végletes konkrétságával, a JÁB ugyanilyen végletes elvontságával tizedeli a doktorrá avanzsálni kívánók seregét. 108 tétel, 3x36-os beosztásban, amit a tételsor nem, csak a matekóráról öröklött egyéni hajlam fed fel. Azaz három tételből felelsz, de a vizsga szépsége, hogy ezek egy darab cetlin, a Magasságos Tanszék összeállításában tűnnek fel, nehogy túl nagy szerencséd legyen. Az első kérdéscsoportot (a nagy filozófusok bölcselkedéseit) érdemes rendesen megtanulni, a maradék 72-t amúgy sem lehet - a delikvens fantáziája hatalmára kénytelen hagyatkozni.

Általános tapasztalatok:

  1. Éjjel 11-nél tovább egyszerűen nem érdemes tanulni. Amit addig nem sikerült a fejedbe passzírozni, utána már pláne nem fog menni. Hagyd reggelre, aludj. Többet ér.
  2. A tévésorozat jóbarát. Ha van egy kedvenc sorozatod, az biztos kikapcsolódást jelent tanulás utánra. Nem annyira hosszú, mint egy rendes film, de 30-40 perc szórakozás rengeteget jelent. Az én életemet a Miért éppen Alaszka? mentette meg. Köszönöm, dr. Fleischman.
  3. A vizsga sikere csak 1/3-ban múlik rajtad. A második harmad a tanár, a harmadik a szerencse függvénye. A szerencse és tenmagad hozzájárulása közti arány módosulhat, ha nem tanulsz meg minden tételt.
  4. Ismételj! Ha eddig sose ismételted át vizsga előtti napokon az anyagot, most akkor is szükség lesz rá, nincs ember, aki ekkora adatmennyiséget 2-3 hét távlatából fejben tudna tartani. Talán a legutoljára tanultakat nem szükséges, de ha mást nem, a legrégebben tanultakat mindenképpen nézd át.
  5. Ne lepődj meg, ha lebetegszel közben... sokunkkal megesett.

Nos, dióhéjban ennyi lenne három és fél hónap héroszi küzdelme. Hátha hozzájárul valahogy ahhoz, hogy mások könnyebben vészeljék át a vészkorszakot. A magam részéről letészem a lantot, nyugodjék.

2 komment

Címkék: vizsgaidőszak elte ájk


A bejegyzés trackback címe:

https://volante.blog.hu/api/trackback/id/tr100559736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annacskaxxx 2008.07.15. 21:26:55

Hát mit mondjak,elég borzasztó volt, bár a végre bele lehetett jönni, de belefáradni is:D
Örülök hogy mind2en túlvagyunk rajta kolléga úr( de hívhatlak doktor bácsinak is:P). Fergeteges nyarunk lesz, legalábbis remélem. Az ősz pedig majd meglátjuk mit tartogat......remélem nem munkanélküli hivatalt:D!!!

beneviolence (törölt) · http://beneviolence.wordpress.com/ 2010.02.15. 16:05:06

Szia!

Ma álltam neki a csodás PJ záróvizsga felkészülésnek... Fel tudnál világosítani az említett 1000 oldalas jegyzet fellelhetőségéről? :)

Köszi a beszámolót, érdekes volt. :)

B. (farkasbalint@index.hu)
süti beállítások módosítása